Frambuaz olarak da bilinen ahududu, Gülgiller familyasından, kırmızı renkli, tatlı bir meyve türüdür. İsim anlamı olarak ahu ve dut kelimelerinden bir araya gelmiştir. Ahu ceylan anlamına gelir. Yani harfi harfine ceylan dutu anlamındadır. Ahududunun çiçek hali, arıların vazgeçilmez nektarıdır. Ahududu, ülkemizde sıklıkla böğürtlen meyvesi ile karıştırılmasıyla ün yapmıştır. Görünüş bakımından çileğe de benzerliği olan meyvenin mevsimi yaz ve sonbahar aylarıdır. Ahududunun kökeni aslında Gülgiller ailesidir. Ahududu Amerika, Avrupa ve Asya’nın birçok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan yaygın bir meyvedir. Ancak meyvenin anavatanının neresi olduğu konusunda kesin bir bilgi yoktur. Meyvenin yetiştiği bitkinin bilimsel anlamdaki ismine bakıldığında Türkiye’nin Ege bölgesi civarı olduğu düşünülebilir.