Şeker yönünden zengin bir sebze olan bezelye, ayrıca iyi bir B vitamini ve folat kaynağıdır. Bezelye taneleri taze olarak tüketildiği gibi kurutma, dondurma ve konserve yapımı için de çok elverişlidir. Kurutulmuş bezelyeden yapılan un, çocuk maması, bezelye çorbası ve bazı yemeklerin yapımında kullanılır.
Bezelye, baklagiller familyasından tırmanıcı bir bitkidir. Bezelye adlı lezzetli ve çok besleyici sebzeyi ilkbaharda ve yazın verir.
Bezelyenin özellikleri
Bezelye, taze iken kabuğu ile, kuruyunca yalnız taneleri yenen bir bitkidir.
Bezelye, nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein oranı yüksek bir sebzedir.
Bezelye, C vitamini yönünden diğer baklagillere göre daha zengindir.
Bezelye, A vitamini, B vitamini, demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri barındırır.
Bezelyenin faydaları
Bezelye, kalp sağlığını destekler.
Bezelye, sindirim sistemini düzenler.
Bezelye, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bezelye, kemik sağlığını destekler.
Bezelye, göz sağlığını destekler.
Bezelye, kilo vermeye yardımcı olur.
Bezelyenin çeşitleri
Yeşil bezelye: En yaygın bezelye çeşididir. Taze olarak tüketilir.
Kuru bezelye: Kurutularak saklanır. Çorba, zeytinyağlı yemek ve güveçlerde kullanılır.
Sarı bezelye: Yeşil bezelyeye göre daha az yaygındır.
Mor bezelye: Yeşil bezelyeye göre daha az yaygındır.
|