Enginar, papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitkidir. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir. Türkiye´de en çok Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir.
Enginarın yenebilir kısmı, çiçek tablası ve çiçek sapıdır. Çiçek tablası, enginar kalbi olarak da adlandırılır. Enginar, genellikle zeytinyağlı veya etli yemeklerde tüketilir. Ayrıca, enginar kalbi salatalarda da kullanılabilir.
Enginar, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde, kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Ayrıca, kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
Enginar, aşağıdaki faydalara sahiptir:
Kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
Kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.
Sindirim sistemini düzenler.
Karaciğeri korur.
Bağırsak sağlığını destekler.
Enginar, taze olarak veya konserve olarak tüketilebilir. Taze enginar, satın alındıktan sonra hemen tüketilmelidir. Konserve enginar ise, buzdolabında saklanabilir.
Enginar, pişirmeden önce iyice yıkanmalıdır. Yaprakları soyulduktan sonra, çiçek tablası ve çiçek sapı pişirilebilir. Enginarın sert olan dış yaprakları ve dikenli yaprakları yenmez. |