Karpuz, Güney Afrika´ya özgü asma benzeri bir çiçekli bitkide yetişen bir meyvedir. Kökleri başlangıçta kazık kök olup daha sonra saçak kök şeklinde olan, gövdesi tüylü ve 3-4 metre uzayabilen serinletici bir yaz sebzesidir. Çoğu insanın bir meyve olarak bilmesine rağmen, meyvesi yenen bir sebzedir. Tek yıllık otsu bir bitkidir. Mısır’ın Nil Nehri Vadisi’nde ve nihayetinde Çin’de yaklaşık 1000 yıl önce ekilmiştir. KARPUZUN BESİN DEĞERLERİ 100 gram karpuz yaklaşık olarak aşağıdakileri içerir: Su: 91,45 g Enerji: 30 Kcal Karbonhidratlar: 7.6 g Protein: 0.6 g Toplam yağ: 0,15 g Kolesterol: 0 mg Diyet lifi: 0,4 g Folat: 3 µg Niasin: 0.178 mg Pantotenik asit: 0.221 mg Piridoksin: 0,045 mg Tiamin: 0,033 mg A vitamini: 569 IU C vitamini: 8,1 mg E vitamini: 0.05 mg B6 Vitamini: 0,1 mg Sodyum: 1 mg Potasyum: 112 mg Kalsiyum: 7 mg Bakır: 42 µg Demir: 0,24 mg Magnezyum: 10 mg Manganez: 0,038 mg Çinko: 0.10 mg Karoten-alfa: 303 µg Kripto-ksantin-beta: 78 µg Lutein-zeaksantin: 8 µg Likopen: 4532 µg Sitrülin: 250 mg