Tropikal bir meyve olan kivi, sağlık açısından çok önemli bir meyvedir. Dünya üzerind evar oluşu çok uzun yıllara dayansa da, ülkemizde daha yakın tarihlerde tanınmaya başlanmıştır. Kivinin dünyaya yayılmaya başladığı ilk yer Çin’de bulunan Yangsite isimli vadidir. Sadece buraya özgü olan kivi ağaçları, sonraki yıllarda pek çok Avrupa ülkesi tarafından yetiştirilen bir meyve olmuştur. Kivinin keşfedilme tarihine bakıldığında henüz 1900’lü yılların başlangıcında olması, diğer meyvelere göre insan yaşamına yeni girmiş sayılır meyveler arasındadır. Kivinin bu denli önemli olması ve ticareti yapılacak kadar değerli görülmesindeki en temel etken, kivinin içeriğinde bulunan vitaminlerdir. Bu noktada kivinin A, E ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olduğunu söylemek mümkündür. |