Marul (Lactuca sativa) papatyagiller familyasından anavatanı Avrupa, Asya ve Afrika’yı kapsayan geniş bir bölge olan tek yıllık bir bitki ve bitkinin genellikle sebze olarak kullanılan yapraklarıdır. Yetiştiriciliği yapılan çeşidin özelliklerine bağlı olarak marulun yaprakları renk, şekil, düz veya kıvırcık oluşu, göbek bağlayıp bağlamamasına göre farklılıklar göstermektedir. Genellikle salata yapımında kullanılan marul ayrıca sandviç ve dürümlerin vazgeçilmez sebzesidir. Su içeriği çok yüksek olan marulun tüketimi çok az miktarda enerji sağladığından kilo verme/koruma için hazırlanan diyet listelerinde en fazla faydalanılan sebzelerdendir. K ve A vitamini bakımından zengin bir sebze olan marul aynı zamanda sağlık faydaları olan çeşitli biyoaktif bileşenleri içermektedir. Marul tüketimi uyku kalitesini arttırır, vücutta serbest radikallerin zararlı etkilerini ve enflamasyonu azaltır. |