Seveni az olsa da şifası bol sebzeler arasında siyah turp başı çeker. Onun için ölümden başka her derdin devasıdır derler. Mineraller ve vitaminler bakımında oldukça zengin olan siyah turp acı tadı ile de bilinir. Zaten bu yüzden seveni azdır. Ancak acı tadına rağmen özellikle kış mevsiminde sofralardan eksik edilmemelidir. Hatta sofraların baş tacı yapılmalıdır. Salatası yapılabilir, turşusu kurulabilir. Kısacası pek çok şekilde tüketilerek siyah turpun faydalarından yararlanılabilir. İçeriğinde o kadar çok mineral ve vitamin bulunur ki onun için sebze değil adeta bir maden ocağı benzetmesi bile yapılabilir. İçeriğindeki her bir vitamin ve mineral de farklı bir hastalığa iyi gelir.
Birçok hastalık için şifa kaynağı olsa da en çok bilinen faydası öksürüğe iyi gelmesidir. Özellikle siyah turp bal öksürüğe birebir gelen mucizevi siyah turp kürleri arasında yer alır. Bunca şifasının yanında siyah turp hamilelere zararlı mı diye çokça merak edilir. Bazı doktorlar hamilelerin siyah turp tüketmesini önerirken bazıları dikkatli olmaları gerektiğini söyler. Düşük riskini azalttığı da bazı uzmanlarca ifade edilir. Bundan dolayı hamileler doktorlarına danışarak siyah turp tüketmelidir. |