Yeşil soğan veya taze soğan, Allium cepa grubundan bir soğan çeşididir. Bir sebze olarak kullanılmakta olup çiğ ya da pişmiş olarak yenilir. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinde yaygın olarak tüketilir.
Soğanda bulunan adenozin isimli madde pıhtı oluşumunu önleyerek kalp krizlerinin önlenmesine yardımcı olur. Araştırmalar ayrıca soğanın HDL seviyesini artırarak da koruyucu etki sağladığını göstermiştir. Bol miktarda soğan yemek yüksek kan basıncını da önlemeye yardımcı olabilir. Soğandakİ sülfür bileşikleri nefeste ve ellerde hoş olmayan bir koku bırakır ancak aynı zamanda bazı kansere yol açıcı kanserojenleri bloke ederler. Bunlara ek olarak soğanda hafif antibakteriyel etkisi olan maddeler bulunur. |